Årets Guldmugg 2017 utsedd i Oxelösund

D-skolan fick guldtoalett. I samband med Världstoalettdagen 19 november utsåg Kustbostäders städenhet den skoltoalett som eleverna hållit mest städad och snygg till ”Årets Guldmugg 2017”

Den vinnande skolan, D-skolan, uppvaktades med blommor och diplom och vinnartoaletten målades i guld. ”Vi vill lyfta frågan hur väl vi tar hand om våra toaletter” säger Julia Bergman, marknadschef på Kustbostäder.
”Så mycket som en tredjedel av världens befolkning, 2,5 miljarder människor, saknar tillgång till en toalett. I Sverige har vi inte brist på toaletter, men vi behöver få lite bättre toalettvett för miljöns skull och sluta spola ner hushållspapper, våtservetter, tops och annat som inte hör dit.
Bara i Oxelösund spolas det felaktigt ner så mycket hushållspapper per år som motsvarar 6 hushållsrullar per person.
I toaletten ska bara kiss, bajs och toalettpapper spolas ned. Inget annat.

"Världstoalettdagen infaller den 19 november varje år och instiftades av World Toilet Organization 2001 och är sedan 2014 en officiell FN-dag. I Sverige har vi både toaletter och rent vatten, men vi slarvar och behandlar våra avlopp som sopnedkast, vilket resulterar i att mycket energi och resurser måste läggas på att hantera allt det skräp som spolas ner.