Hållbarhetsdag lördag 28 september 10.00-14.00 på Koordinaten

Välkommen till en inspirationsdag för barn och vuxna med föreläsningar, skulpturworkshop, pyssel med återbruk och mumsig hållbarhetsfika i caféet. 

Sommarens Skulpturfestival i Oxelösund avslutas med en Hållbarhetsdag på Koordinaten. Oxelö Energi bjuder på föreläsningar av erfarna bergsklättraren Carina Ahlqvist, arkitekten Varis Bokalder och en skulpturworkshop med konstnären Josefina Posch.  

Föreläsningarna är kostnadsfria med ett biljettvärde på 250 kr. Säkra din plats redan nu genom att hämta ut din fribiljett på Koordinaten. Programmet finns nedan och på  visitoxelosund.se

 

9.30 Oxelökören sjunger på Järntorget

Sång vid konstverket "Dagar att minnas".

 

10.00- 11.00 Frön för Framtiden  - Eventsalen 

En inspirerande föreläsning och utställning med arkitekten Varis Bokalder som visar goda exempel på hur omställning av samhället kan te sig för att vi skall klara klimatmålen. Det handlar om förnybar energi, fossilfria transporter, ekologisk och kretsloppsanpassad konsumtion och produktion, sunda hus och uppbyggnad av ett helt nytt ekonomiskt system. Vi måste ställa om hela samhället, från ett system som bygger på resursförbrukning och miljöförstöring, till ett samhälle som bygger kretslopp och inte förbrukar mer resurser än vad återväxten medger. Vi lever alla på ett och samma jordklot med ändliga resurser och för våra barns och barnbarns skull måste vi se till att vi skapar förutsättningar för mänskligt liv på planeten. Ta även del av skärmutställningen Frön för framtiden i Prisman mot Järntorget (i Cykel och Nyckels före detta butikslokal).

 

11.00 - 12.00 Super Sargasso Sea  - Eventsalen

Josefina Posch internationellt verksam konstnär presenterar sin konstnärliga process i skapandet av skulpturen Super Sargasso Sea som visats under Skulpturfestivalen i Oxelösund (verket ligger i Fiskehamnen vid OXSS klubbhus). Genom att göra om skräp som hittats i naturen till något vackert vill Josefina uppmärksamma och skapa dialog kring den miljöförstöring av plast som förekommer i våra hav. Super-Sargasso havet är även en fiktiv dimension dit borttappade saker tar vägen, något som Charles Fort, författare och forskare, skrivit om. Det verkliga Sargasso havet återfinns i centrum av den kända Bermuda triangeln, där den enorma Nordatlantiska soptippsön på 100 km i diameter flyter runt.

 

12.00 - 14.00 Skulptur Workshop Supersargasso Sea i biblioteket Koordinaten - Drop-in

Josefina håller en workshop där du med hennes hjälp själv kan skapa skulpturala verk av skräp. Inga förkunskaper krävs för att delta utan alla är välkomna, barn under 12 år är välkomna i vuxens sällskap.

 

13.00 - 14.00 Himalaya - världens tak - Eventsalen

Följ med Carina Ahlqvist till Himalaya och dela upplevelsen att bestiga 8000 meters berg. Carina är en av våra mest erfarna svenska bergsbestigare och hon samlar markprover för att bidra till forskningen om klimatförändringar i samarbete med både NASA och ESA. Idag leder hon klimatexpeditioner och vandringar, nästa steg blir att bistå byar i Himalaya att plantera träd för att stoppa jorderosionen. Carinas föreläsning inspirerar till hur vi alla kan bidra på vårt sätt i klimatfrågan. Men bergsbestigning är också en inre resa som berikar både genom att växa i mod och tillit, men framförallt i respekten till bergen, naturen och jorden, det enda hem vi känner som människor. - Kan jag bestiga ett 8000 meters berg för klimatet är det min övertygelse att alla kan göra något för att bidra till en förändring, menar Carina och citerar Ghandi, ”Be the change you want to see in the world”.

 

10.00-14.00 Återbruksworkshop för alla barn i biblioteket Koordinaten - Drop-in

Workshop med återbruk för alla barn 2-15 år. Gör roliga djur och förvaring av toapappersrullar, äggkartonger, konservburkar och petflaskor. Material finns på plats. Barn under 4 år är välkomna i vuxens sällskap.

 

10.00 - 14.00 Hållbarhetsfika i caféet Koordinaten

Prova smaskiga vegansmörgåsar, rawfood-bollar eller mumsig vegansk äppelpaj. Ekologiskt kaffe dricks till såklart! 

 

10.00-14.00 Återbruksbutik med workshop Prisman mot Torggatan

Gammalt blir nytt. Handla annorlunda inredningsprylar i pop-up butiken. Du har också chansen att prova på olika typer av återbruk i olika material, t-shirts, plåt- och glasburkar samt prova på kollageteknik till självkostnadspris. Drop-in från 15 år. I Prismanhuset mot Torggatan (tidigare Ottildas fasoners butikslokal). 

 

14.00 Avslut med utdelning av skulpturpris till vinnaren av Skulpturjakten - Eventsalen

 

 

Kontakt för sidan: Kundcenter 

Kontakta oss

Oxelö Energi
Besöksadress
Sjögatan 28
613 81 Oxelösund

Öppettider
Telefontid
Måndag - fredag 9-14.30
Lunchstängt: 12.00-13.00
Besökstid
Besök bokas via mejl eller telefon

Telefon: 0155-388 40
Växel: 0155-388 00
kundcenter@remove-this.oxelosund.remove-this.se