Det är lätt att sortera matavfall

När du gör det bidrar du till att rädda jorden. Matavfallet ger oss biogas som bränsle, och biogödsel som återför viktig näring till vår åkermark – helt naturligt.

Allt du behöver göra är att lägga ditt matavfall i påsen och lämna i rätt sopkärl. Matavfall är alla matrester som blir över när du lagat eller ätit mat.Till exempel potatisskal, äggskal, morotsblast och de rester som blir över efter middagsmaten. I matavfallspåsen kan du även slänga blomblad, kaffefilter med sump, tepåsar och lite hushållspapper. Men inte mer. Enkelt eller hur?

Trots det slängs det åtskilliga kilo mat per person både i restavfallet och i avloppet, mat som istället skulle kunna ge oss bränsle och biogas. Troligen även lite mer pengar över i plånboken då vi många gånger förlitar oss mer på datumstämpeln än på om maten egentligen har blivit så dålig att den verkligen måste kastas. Många är redan idag duktiga på att sortera ut sitt matavfall men många av oss kan bli bättre.

”I Oxelösund ser vi en positiv trend. Plockanalysen som gjordes hösten 2018 visar att hushållens restavfall har minskat de senaste tre åren men vi kan fortfarande bli mycket bättre på att slänga maten i rätt tunna, det vill säga den bruna”, berättar Patrik Andersson, ansvarig för renhållningen i Oxelösund. Det finns fortfarande en stor potential till förbättring. Och egentligen är det ju ganska fantastiskt att vi alla genom en så enkel sak som att slänga maten i rätt påse och i rätt tunna kan bidra till att rädda jorden. Läs hela artikeln här