Vad gör paljett-trosor och kalsonger på reningsverket?

Kalsonger, trosor, blöjor, våtservetter och tops ska absolut inte spolas ner i avloppet. Men hittas ändå på reningsverket varje vecka.

- Varje vecka rensar vi så mycket som 400 liter skräp, vilket i mängd motsvarar närmare 21 000 mjölkpaket eller drygt 100 fyllda badkar om året. Skräp som inte alls hör hemma i avloppssystemet, berättar Anders Tollén på reningsverket.

- Många tror att till exempel våtservetter löses upp i vattnet och därför är okej att spola ner. Det är precis tvärtom, de bildas långa trådar som hänger ihop med varandra och förstör pumparna i pumpstationerna, vilket ger onödiga kostnader, berättar Anders vidare. Tops består till stor del av plast och ska inte spolas ner i avloppet. De fastnar och förstör pumparna och det finns en risk att delar av de plastprodukter som spolas ner i avloppet till slut hamnar i Östersjön som så kallade mikroplaster. Mikroplaster är väldigt små plastpartiklar som kan vara skadliga för djur som lever i havet och bryts aldrig ner helt och hållet.

- Så kom ihåg! Enbart kiss, bajs och toalettpapper hör hemma i toaletten, uppmanar Anders alla Oxelösundare.