Nedskräpning på gator och torg

En aktuell undersökning visar att så mycket som 63 % av skräpet på våra gator och torg består av fimpar. Vad de flesta inte vet är att fimpar är plast och kan ha en nedbrytningstid på minst 100 år. 

Enligt beräkningar som har gjorts av Håll Sverige Rent, slängs runt 1 miljard fimpar på gator och torg i Sverige varje år. Det motsvarar ungefär 108 ton plast som hamnar i våra utemiljöer. Fimpar som kommunen får lägga tid på att sopa och plocka upp. Där det går. Ofta fastnar fimparna mellan gatstenar och vi kommer inte åt. Fimparna riskerar att slinka ned i dagvattenbrunnar och vidare ut i havet. Är vi fler som slänger vår fimp i en papperskorg eller i en askkopp är det bra för djuren, naturen och vår stad.

Är det farligt med skräp?

Både plast och glas kan skada djur och oss människor. Om vilda djur äter plast kan detta täppa till magen på dem leda till en smärtsam död. Filtret på en cigarettfimp är tillverkat av cellulosaacetat, en fintrådig plast, som tar flera år för naturen att bryta ner. Matrester är i sig inget hot, men de lockar till sig måsar, duvor och råttor. 

Fimpar innehåller plast

Filtret på en cigarettfimp är tillverkat av cellulosaacetat, en slags plast som även används i tandborstar. Det tar något år för en slängd fimp att sönderdelas till mikroplast. Det tar nästan 100 år innan mikroplasten försvinner, om den ens gör det.  20 millimeter fimp är ett stort och farligt skräp som kan få stora konsekvenser för djuren, miljön och vår stad.

Vill du läsa mer om nedskräpning finns det bra information på Håll Sverige Rent

 

 

 

 

Kontakt

Oxelösunds kommun
Miljö- och samhällsbyggnads-förvaltningen
613 81 Oxelösund

Besöksadress
Höjdgatan 26

Telefon 0155-380 00
miljo@remove-this.oxelosund.remove-this.se