Brunt och grönt kärl

Brunt kärl
Matlagningsrester, matavfall, vått papper och växtavfall.

Grönt kärl
Brännbart som inte passar i någon av de andra kärlen.

Tömning
Det bruna och det gröna sopkärlet töms varannan vecka.

Lämpligen placerar du kärlen bredvid varandra. Samma regler gäller för det bruna som det gröna vad det gäller avgift för gångavstånd. Undvik att placera kärlen i direkt solljus då för mycket värme gör att nedbrytning av avfallet går snabbare och ger dålig lukt. Flytta om möjligt in kärlen i skuggan under den varmare delen av året.

Rengöring av sopkärlen För allas trevnad behöver kärlen regelbundet rengöras. Tvättvattnet kan med fördel tömmas på gräsmattan eller grusgången om inget avlopp finns.

Slut på påsar?
Bor du i villa/egen fastighet knyter du valfri plastpåse om det bruna kärlet på tömningsdagen vilket signalerar till vår entreprenör att de ska lämna kvar en bunt papperspåsar hos dig.

Bor du i samfällighet kan föreningen beställa påsar hos oss på kundcenter, tel 0155-388 40 som ni sedan kan avhämta på vår återvinningscentral. För årsleverans meddela oss i god tid för utkörning.

Bor du i flerfamiljshus, kontakta din fastighetsägare som ska tillhandahålla påsar till sina hyresgäster. Är du fastighetsägare, meddela kundcenter 0155-388 40 i god tid för utkörning av ert årsbehov.

Sommarstugeföreningar kan inför sommarsäsongen själva ansvara för avhämtning av påsar till sina medlemmar. Beställning görs till kundcenter 0155-388 40. Påsarna kan därefter hämtas på återvinningscentralen.

Påsarna finns också för utlämning för enskilt bruk på återvinningsstationen och på Oxelö Energis kundcenter, reception, Sjögatan 28.Glasförpackningar
Flaskor och burkar sorteras i färgat och ofärgat glas. Kapsyler och metallkorkar lämnas i metallförpackningar.
Läs mer om hur du sorterar glasförpackningar här

Metallförpackningar
Konservburkar, värmeljushållare, kaviartuber och aluminiumfolie är exempel på metallförpackningar. Men även lock och kapsyler av metall är förpackningar, som med fördel kan återvinnas. Läs mer om hur du sorterar metallförpackningar här

Tidningar, trycksaker
Dags och veckotidningar, reklamblad, kataloger, ritpapper med mera. Läs mer om hur du sorterar tidningar och trycksaker här

Pappersförpackningar
Sockerpåsar, pastapaket, mjölkpaket, toarullar, wellpapp med mera. Läs mer om hur du sorterar pappersförpackningar här

Plastförpackningar
Mjuka och hårda plastförpackningar Mjuka och hårda plastförpackningar som flaskor, dunkar, små hinkar, plastpåsar, chipspåsar, frigolit med mera. Läs mer om hur du sorterar plastförpackningar härGrovavfall
Med grovavfall avses sånt avfall som är kvar efter källsortering och på grund av sin storlek inte går ner i en soppåse. Till exempel resårmöbler, blandskrot, rent och målat trä 

Elavfall
TV. radio, datorer, glödlampor med mera.

Farligt avfall
Batterier, bekämpningsmedel, färg- lim- och lackrester, kvicksilvertermometrar, lösningsmedel, rengöringsmedel, spillolja, sprayflaskor, glödlampor, lågenergilampor, lysrör samt kyl- och frysskåp. Batterier läggs antingen bland farligt avfall eller i så kallade batteriholkar.

Trädgårdsavfall
Mindre trädgårdsavfall som gräs, mossa, kvistar och löv

Deponirest
Det som blir kvar efter sortering och inte passar i de andra behållarna. Avfall som inte kan återvinnas, återanvändas eller brännas.  Övrigt

Samlaren
Samlaren, ett miljöskåp för farligt avfall finns dels på Ica Kvantum, Oxelösund, vid deras pant och retur avdelning, vid entrén till Matöppet, Frösäng och på Tempo i Sundaområdet. Här kan du lämna batterier, glödlampor och småelektronik.

Apoteket
Gamla mediciner och kanyler. Mediciner och andra läkemedel kan skada både djur och fiskar om de inte tas om hand på rätt sätt, våra avloppreningsverk kan inte hantera alla dessa kemikalier och de följer med vattnet ut i naturen om de till exempel spolas ner i toaletten.

Ristipp
På Näsuddsvägen finns en ristipp där du kan lämna större grenar, träd och buskar. Här får du inte kasta stubbar och kompostmassor, typ gräsklipp, löv och fallfrukt. Den typen av avfall gör att det blir driftstörningar i flismaskineriet.

Slamsugning
Slamsugning av enskilda avloppsanläggningar utförs av Foria. För mer information och tidsbokning ta kontakt med Oxelö Energi , Kundcenter, 0155-388 40.

 

 

Kontakt för sidan: Kundcenter 

Hur sorterar jag mitt avfall?

Tillfälligt ändrade öppettider Kundcenter

Vi har tillfälligt ändrade öppettider från 1 juni till 31 augusti

Oxelö Energi
Besöksadress
Sjögatan 28
613 81 Oxelösund

Öppettider
Telefontid
Måndag - fredag 9.00-12.00

Besökstid
Besök bokas via mejl eller telefon

Vid akuta ärenden kontakta
Securitas 010 - 470 59 49

Telefon: 0155-388 40
Växel: 0155-388 00
oxeloenergi@remove-this.oxelosund.remove-this.se