Oxelö Energi tar över insamlingen av returpapper på uppdrag av Oxelösund Kommun från 1 januari 2022

Enligt beslut från regeringen tar kommunerna i Sverige över ansvaret att samla in returpapper efter årsskiftet. Förändringen gäller enbart returpapper, det vill säga tidningar, tidningspapper, direktreklam, kataloger, pocketböcker och liknande produkter. I Oxelösund kommer Oxelö Energi att ansvara för insamlingen på uppdrag av Oxelösunds kommun.

I Oxelösund blir det ingen märkbar skillnad för dig som lämnar tidningar och annat returpapper på återvinningsstationerna. Behållarna kommer att vara kvar på stationerna och du kan fortsätta att använda dem som vanligt.

Det här ska läggas i kärlet för returpapper

  • tidningar av alla slag, även veckotidningar med glansiga omslag
  • kataloger
  • reklamblad, broschyrer och andra trycksaker
  • skriv- och ritpapper

…men inte det här

  • Kuvert och post it-lappar, Ska läggas i restavfallet (”vanliga” soppåsen).
  • Ska läggas bland pappersförpackningar.

Tänk på att ta bort plastomslag, de lägger du i plaståtervinningen.

Häftklamrar, spiraler och liknande behöver du inte ta bort från tidningar eller block. De avskiljs med magneter och skickas till metallåtervinning.

För dig som villaägare blir det ingen förändring. Du kan även fortsättningsvis lämna returpapper kostnadsfritt vid kommunens återvinningstationer och på återvinningscentralen.

Från och med 1 januari 2022 kan även du som villaägare, mot en kostnad, beställa hämtning av returpapper hemma hos dig. Kostnaden för hämtningen bestäms av Kommunfullmäktige i början av 2022. Är du intresserad av att få ditt returpapper hämtat så kontakta du Kundcenter på telefon 0155- 388 40 för mer information och beställning

Flerfamiljshus och verksamheter som har särskilda kärl för returpapper kommer att erbjudas hämtning liksom tidigare. Berörda abonnenter får information per brev.

Om du idag har fastighetsnära insamling av returpapper med en privat entreprenör kommer den övergå i kommunal regi och ditt nuvarande avtal kommer avslutas per automatik. Det innebär att du istället kommer att få en faktura, månadsvis, från Oxelö Energi vad gäller hämtning av returpapper.

Taxor och priser kan du läsa om här. Priserna i taxan är preliminära och kommer fastställas av Kommunfullmäktige i februari 2022. Du som kund kommer därför efterfaktureras för ditt hämtning av returpapper.

Förändringen gäller enbart insamling av returpapper. Det innebär att du som tidigare fortsätter att köpa insamlingstjänster för till exempel glas, metall och plast av det företag du själv valt.

Du kan välja mellan 240 liters och 370 liters kärl

Inför övertagande gick vi igenom vilka kärlstorlekar som de flesta använder. Då majoriteten använder sig av 240 liters eller 370 liters kärl, kommer vi att erbjuda dessa kärlstorlekar.

Priset är detsamma oavsett kärlstorlek för 240 liters eller 370 liters kärl. Det som skiljer i pris är antalet tömningar per år.

Om du idag har ett 140 liters kärl eller 660 liters kärl kommer ditt kärl att bytas ut till ett 240 liters eller 370 liters kärl utan kostnad. Vi byter till lämplig storlek, beroende på vad som får plats. Kontakta oss om du vill ändra något.

Om du idag hänvisar dina hyresgäster att lämna sitt returpapper till återvinningsstationerna i Oxelösund innebär detta ingen förändring för dig.

Nej, regeringen har beslutat att endast returpapper ska bli ett kommunalt ansvar precis som mat- och restavfall redan är idag.

Priserna i taxan är preliminära och kommer fastställas av kommunfullmäktige i februari 2022. Du som kund kommer därför efterfaktureras för ditt abonnemang gällande returpapper. Preliminär taxa hittar du här

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer