Hur ansluter jag mig? Hur beställer jag internet och tv?

När du är ansluten till stadsnätet så kan du beställa tjänster, så som internet, tv och telefoni. För att beställa tjänster så klickar du här och väljer de tjänster du vill ha, och beställer själv genom hemsidan.

Du kan även koppla din dator till LAN1 eller LAN2 på stadsnätsuttaget så kommer du till självvalsportalen, du kan komma igång med bredbandet inom 15 minuter!

Det går även bra att ringa in din beställning på 0155-45 25 50. Vi hjälper dig även att jämföra olika leverantörer och abonnemang! 

Det är svårt att uppskatta när du blir ansluten då det är många faktorer som spelar in. Men när grävaren varit hos dig brukar arbetet vara färdigt inom 1-3 månader. Vi gräver normalt sett mellan april-december så länge vädret tillåter.

Tillgång till stadsnätet finns nästan överallt i Oxelösund, men tryck gärna här för att se täckningskartan Bor du inom blått område kan vi ansluta dig!

Oftast går det bra att använda eventuell kanalisation du redan har på din tomt. Vanliga dimensioner vi använder på vår kanalisation i gatan är 14 mm och 25 mm. Innan vi kan få i kabel i kanalisationen måste vi skarva ihop med stammen i gatan om det inte redan är gjort.

För att vi ska kunna garantera en fortsatt hög leveranssäkerhet, är det viktigt att våra ledningar inte grävs av i onödan. Därför behöver du ta kontakt med oss 10 arbetsdagar innan du vill börja gräva på din mark. Det gör du genom att beställa en ledningsanvisning hos ledningskollen.se . Att registrera sig hos ledningskollen går snabbt och är kostnadsfritt för dig som kund.

Valfrihet

Det innebär öppenhet, valfrihet och mångfald. Det råder valfrihet att ansluta sig till stadsnätet, valfrihet att erbjuda sina tjänster och valfrihet för varje användare att köpa de tjänster som passar. Detta innebär fri konkurrens vilket leder till bättre kvalitet och lägre priser. I slutna nät bestämmer nätleverantören vad du ska få tillgång till.

Nätägare

Stadsnätet i Oxelösund är ett bredbandsnät som ägs av Oxelö Energi. Det är vi som projekterar, bygger ut och ansvarar för fibernätet. Vår målsättning är att alla i Oxelösund som vill ansluta sig till Stadsnätet ska få möjlighet att göra det.

Kommunikationsoperatör

För att det ska bli ett innehåll i stadsnätet med tjänster som internet, tv och telefoni behövs någon som tar hand om trafikflödet i stadsnätet. Oxelö Energi har valt att samarbeta med Open Universe som sin kommunikationsoperatör. Open Universe arbetar ständigt med att utveckla tjänsteutbudet i stadsnätet så att du som kund hela tiden får valfrihet att välja mellan ett stort antal tjänsteleverantörer till förmånliga priser. 

Läs mer om Open Universe 

Tjänsteleverantör

Det är tjänsteleverantörerna som ansvarar för och ser till att du kommer ut på internet, kan ringa via IP-telefoni, eller får dina tv-kanaler till TV'n via Stadsnätet.  Du tecknar avtal och betalar din faktura direkt till den tjänsteleverantör som du själv väljer. De tjänsteleverantörer du kan välja mellan hittar du här.  

  • Vi bygger endast med fiber och vi ansluter alla med 1000/1000 Mbit. 
  • Vi bygger ett öppet nät där ingen leverantör har ensamrätt, vi värnar om konkurrensen och valfriheten.
  • Fiber genom stadsnätet är framtiden. 

Teknik

För att titta på tv på fler tv-apparater behöver du skaffa ett tvillingabonnemang till ditt befintliga tv-abonnemang. Detta gör du genom att kontakta din tv-leverantör. Till varje tv-box dras en datakabel från ditt stadsnätsuttag.

För att dina tjänster ska fungera är det viktigt att du kopplar in dina enheter på rätt sätt:
Ladda ner kopplingsguide här
LAN1 Röd: dator/router
LAN2 Gul: dator/router/telefonibox
LAN3 Grön: tv-box
LAN4 Blå: tv-box

Ibland kan man önska att uttaget var placerat någon annanstans. Du kan tyvärr inte flytta uttaget själv då det krävs specialverktyg. Vänligen kontakta din lokala elektriker eller fibertekniker som hjälper dig flytta uttaget.

Bredbandstjänsterna från stadsnätet har ingen begränsning så som mobila abonnemang har. Använd internet så mycket du vill!

Upplever du problem med din anslutning kan du först kontrollera om det finns någon driftstörning i ditt område genom att trycka här . Om du inte hittar någon information gällande driftstörning i ditt område kontaktar du din tjänsteleverantör för att göra en felanmälan. Mer info här

Det korta svaret är ja, men ibland kan stadsnätsuttaget vara monterat långt ifrån din tv och digitalbox, därmed kan det vara svårt att dra kabel hela vägen.

Det finns alternativ för att slippa dra kabel, till exempel "homeplug" adapters, som skickar datasignaler via elledningarna i ditt hem. Det finns även trådlösa alternativ. Kolla med din tv-leverantör så hjälper de dig

Hur snabbt Internet du behöver beror på hur mycket du använder nätet och hur många som gör det samtidigt. Vi brukar rekommendera minst 100/10 Mbit då det räcker till och blir över för vanlig surf, onlinespel och video-streaming

Överföring av ljud, bild, data, tv/radio och programvaror för skilda behov, via snabba digitala vägar är både verklighet och framtid. Ser vi i backspegeln på datakommunikationernas utveckling så är det framför allt kraven på kapacitet som begränsat utvecklingen. Med fiberteknik har vi inte längre någon begränsning. Varje hårstråtunn glasfiber har en nästan obegränsad kapacitet. Redan med dagens teknik går att överföra flera biljarder databitar per sekund. Då inser man att ett knippe fibertrådar ger oss obegränsade möjligheter inför framtiden. Därför rekommenderar vi att man också bygger dagens och morgondagens fastighetsnät och villaområdesnät med fiber (som bara är obetydligt dyrare än koppartråd).

Jämfört med 4G/5G mobila bredband, så har du med en fiberanslutning samma kapacitet hem till dig, som hela telemasten har. Det är samma fibertyp som används till telemaster som hem till dig.

Kontakt för sidan: Kundcenter 

Tillfälligt ändrade öppettider Kundcenter

Vi har tillfälligt ändrade öppettider från 1 juni till 31 augusti

Oxelö Energi
Besöksadress
Sjögatan 28
613 81 Oxelösund

Öppettider
Telefontid
Måndag - fredag 9.00-12.00

Besökstid
Besök bokas via mejl eller telefon

Vid akuta ärenden kontakta
Securitas 010 - 470 59 49

Telefon: 0155-388 40
Växel: 0155-388 00
oxeloenergi@remove-this.oxelosund.remove-this.se