Stadsnät

Här hittar du våra vanligaste frågor om Stadsnätet.

Tillgång till stadsnätet finns nästan överallt i Oxelösund, men tryck gärna här för att se täckningskartan Länk till annan webbplats. Bor du inom blått område kan vi ansluta dig!

När du är ansluten till stadsnätet så kan du beställa tjänster, så som internet, tv och telefoni. Tjänster beställer du enkelt själv här på Openuniverse hemsida. Länk till annan webbplats.

Du kan även koppla din dator till någon av portarna på stadsnätsuttaget så kommer du till självvalsportalen Länk till annan webbplats., du kan komma igång med bredbandet inom 15 minuter!

Det går även bra att ringa in din beställning på telefon 0155-45 25 50. Här får du även hjälp att jämföra olika leverantörer och abonnemang!

Vi erbjuder tyvärr inte ROT/RUT-avdrag. Vi är dock stolta över att ändå kunna erbjuda bland de lägsta anslutningsavgifterna i Sörmland på fiberinstallation till enskildt hushåll.

Oftast går det bra att använda eventuell kanalisation du redan har på din tomt. Vanliga dimensioner vi använder på vår kanalisation i gatan är 14 mm och 25 mm.

Upplever du problem med din anslutning kan du först kontrollera om det finns någon driftstörning i ditt område Här kommer du till Oxelö Energis driftinformation . Om du inte hittar någon information gällande driftstörning i ditt område kontaktar du din tjänsteleverantör för att göra en felanmälan. Länk till annan webbplats.

Beroende på när på året du bestället kan det variera. Men oftast tar det 1-4 månader från inkommen beställning till färdig anslutning.Vi gräver normalt inte under dec-mars pga. tjäle i marken vilket kan försena leveransen något i de fallen där grävning är nödvändigt.

Ibland kan man önska att uttaget var placerat någon annanstans. Du kan tyvärr inte flytta uttaget själv då det krävs specialverktyg. Vänligen kontakta din lokala elektriker eller fibertekniker som hjälper dig flytta uttaget.

För att vi ska kunna garantera en fortsatt hög leveranssäkerhet, är det viktigt att våra ledningar inte grävs av i onödan. Därför behöver du ta kontakt med oss 10 arbetsdagar innan du vill börja gräva på din mark. Det gör du genom att beställa en ledningsanvisning hos ledningskollen.se. Det är kostnadsfritt för dig som kund. Registera dig på ledningskollen. Länk till annan webbplats.

Valfrihet

Det innebär öppenhet, valfrihet och mångfald. Det råder valfrihet att ansluta sig till stadsnätet, valfrihet att erbjuda sina tjänster och valfrihet för varje användare att köpa de tjänster som passar. Detta innebär fri konkurrens vilket leder till bättre kvalitet och lägre priser. I slutna nät bestämmer nätleverantören vad du ska få tillgång till.

Nätägare

Stadsnätet i Oxelösund är ett bredbandsnät som ägs av Oxelö Energi. Det är vi som projekterar, bygger ut och ansvarar för fibernätet. Vår långsiktiga målsättning är att alla i Oxelösund som vill ansluta sig till Stadsnätet ska få möjlighet att göra det

Kommunikationsoperatör

För att det ska bli ett innehåll i stadsnätet med tjänster som internet, tv och telefoni behövs någon som tar hand om trafikflödet i nätet. Oxelö Energi har valt att använda Open Universe som sin kommunikationsoperatör. Open Universe arbetar ständigt med att utveckla tjänsteutbudet i stadsnätet så att du som kund hela tiden får valfrihet att välja mellan ett stort antal tjänsteleverantörer till förmånliga priser.

Tjänsteleverantör

Det är tjänsteleverantörerna som ansvarar för och ser till att du kommer ut på internet, kan ringa via IP-telefoni, eller får dina tv-kanaler till TV'n via Stadsnätet. Du tecknar avtal och betalar din faktura direkt till den tjänsteleverantör som du själv väljer. De tjänsteleverantörer du kan välja mellan hittar du här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Teknik

För att titta på tv på fler tv-apparater behöver du skaffa ett tvillingabonnemang till ditt befintliga tv-abonnemang. Detta gör du genom att kontakta din tv-leverantör. Till varje tv-box dras en datakabel från ditt stadsnätsuttag.

Du kopplar in dina enheter, så som router och tv-box, i någon av tjänstefördelarens 4 uttag. Det spelar ingen roll i vilken av portarna din enhet kopplas in i.

Bredbandstjänsterna från stadsnätet har ingen begränsning så som mobila abonnemang har. Använd internet så mycket du vill!

Det korta svaret är ja, men ibland kan stadsnätsuttaget vara monterat långt ifrån din tv och digitalbox, därmed kan det vara svårt att dra kabel hela vägen.

Det finns alternativ för att slippa dra kabel, till exempel "homeplug" adapters, som skickar datasignaler via elledningarna i ditt hem. Det finns även trådlösa alternativ. Kolla med din tv-leverantör så hjälper de dig

Hur snabbt internet du behöver beror på hur mycket du använder nätet och hur många som gör det samtidigt. Vi brukar rekommendera minst 100 Mbit då det räcker till och blir över för vanlig surf, onlinespel och video-streaming för det mindre hushållet.

Många samtida användare och laddar ner större filer? Pröva 250Mbit eller ännu snabbare!

Överföring av ljud, bild, data, tv/radio och programvaror för skilda behov, via snabba digitala vägar är både verklighet och framtid. Ser vi i backspegeln på datakommunikationernas utveckling så är det framför allt kraven på kapacitet som begränsat utvecklingen. Med fiberteknik har vi inte längre någon begränsning. Varje hårstråtunn glasfiber har en nästan obegränsad kapacitet.

Redan med dagens teknik går att överföra flera biljarder databitar per sekund. Då inser man att ett knippe fibertrådar ger oss obegränsade möjligheter inför framtiden. Därför rekommenderar vi att man också bygger dagens och morgondagens fastighetsnät och villaområdesnät med fiber (som bara är obetydligt dyrare än koppartråd).

Jämfört med 4G/5G mobila bredband, så har du med en fiberanslutning samma kapacitet i fibern hem till dig, som hela telemasten har. Det är samma fibertyp som används till telemaster som hem till dig.

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer