Hållbar vattenanvändning. Det är bara vatten - det allra viktigaste vi har.

Vatten är en våra viktigaste naturresurser och går runt i ett evigt kretslopp. Vattnet vi dricker i dag är samma vatten som de första människorna drack och som dina barn och barnbarn kommer att dricka i framtiden. Vatten är en förutsättning för allt liv på jorden, därför är det viktigt att vi är rädda om det.

Ändå tar vi ofta vatten för givet. Genom att till exempel stänga av kranen under tandborstningen, fylla tvättmaskinen och ta en dusch istället för ett bad kan vi alla spara massor av vatten – vår allra viktigaste naturresurs.

visar hur dygnets vattenförbrukning delas upp

I Sverige gör vi av med cirka 140 liter vatten per person per dygn.Det mesta går åt till personlig hygien och toalettspolning. Bara en liten del (10 liter) går åt till mat och dryck.

Filmen visar exempel på hur du kan bli en hållbar vattenanvändare genom att göra små förändringar i vardagen som till exempel:

Ha en kanna vatten i kylen istället för att spola för att få det kallt

Stäng av vattnet medan du borstar tänderna och rakar dig

Många borstar tänderna och låter kranen stå på under tiden. Stänger du av kranen under de tre minuterna du borstar sparas 18 liter vatten. Borstar du tänderna på detta sätt två gånger varje dag sparas 36 liter.

Duscha kortare

I genomsnitt går det åt 12 liter vatten per minut vid en dusch det gör att en dusch på 3 minuter motsvarar ca 36 liter.

Undvik att bada badkar

Det går åt 150-200 liter för att fylla ett badkar. Det är mer än vad de flesta i Sverige använder per dygn. Ta en snabb dusch istället.

Diska och tvätta med fulla maskiner

Undvik att diska för hand och att skölja disken under rinnande kran. Vid en disk under rinnande vatten och som pågår i tre minuter slösas 18 liter vatten.

Trädgårdstips

Vattna med vattenkanna

Vattna helst på morgonen eller på kvällen så hinner vattnet bättre tränga ner i jorden innan det dunstar.

Samla regnvatten i en tunna

Om du bor i hus kan du ställa en tunna under takrännan. Du kan använda det uppsamlade vattnet till att vattna dina trädgårdsväxter, putsa fönster eller annat.

Visste du att

  • För varje minut som kranen står och rinner går det åt 6 liter vatten.
  • Ett fyllt badkar motsvarar 150-200 liter vatten. En dusch på 3 minuter motsvarar ca 36 liter.
  • En vattenspridare gör av med 150-350 liter vatten på 20 minuter.
  • Det går åt ca 50 liter vatten för en maskin tvätt.
  • Om en familj på fyra personer stänger av kranen medan de borstar sina tänder sparar de tillsammans 100 liter vatten på en dag.

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer