Fulspolar du?
Visste du att du bara får spola ned tre saker i toan? Kiss, bajs och toapapper. Det är allt som kan renas i våra reningsverk. Kalsonger, trosor, blöjor, våtservetter och tops ska absolut inte spolas ner i avloppet. Men hittas ändå på reningsverket varje vecka.
På reningsverket rensas det så mycket som 400 liter skräp varje vecka, vilket per år motsvarar närmare 21 000 mjölkpaket eller drygt 100 fyllda badkar. Skräp som inte alls hör hemma i avloppssystemet. Tops, bindor, tamponger, våtservetter och till och med hårstrån orsakar stopp i pumpar och ledningar. Släng skräpet i sophinken!
4 000 m3 vatten rinner genom reningsverket varje dygn, det är är lika mycket som 20 000 badkar rymmer. Från reningsverket rinner vattnet vidare ut till Brannäs våtmark och den totala tiden mellan att vattnet kommer in till reningverket och tills det rinner ut i Östersjön är cirka 7 dygn. Här kan du läsa mer om Brannäs våtmark
Våtservetter löses inte upp i vatten och ska därför inte spolas ner i toaletten. När de spolas ner bildas långa trådar som hänger ihop med varandra och förstör pumparna i pumpstationerna, vilket ger onödiga kostnader.
Matfett och matolja som spolas ner i avloppet är även det en stor bidragande faktor till driftstörningar, då det klumpar ihop sig med hår och trasor ( våtservetter). Använd miljötratt, den hjälper dig att ta hand om överblivet fett utan kladd och otrevlig lukt.
Tops består till stor del av plast och ska inte spolas ner i avloppet. De fastnar och förstör pumparna och det finns en risk att delar av de plastprodukter som spolas ner i avloppet till slut hamnar i Östersjön som så kallade mikroplaster. Mikroplaster är väldigt små plastartiklar som kan vara skadliga för djur som lever i havet och bryts aldrig ner helt och hållet.
Spola absolut inte ner läkemedel och kemikalier. Det är faktiskt dubbelt så dåligt. Dels kommer kemikalier ut i naturen, och dels slår de ut miljontals mikroorganismer som äter upp kiss och bajs i reningsverket. Våra små medhjälpare dör, och dåligt renat vatten når våra vattendrag.
Läkemedel lämnar du in på apoteket och kemikalier lämnar du till återvinningscentralen.
Men en liten snusprilla då? Varje dag slängs cirka 2 800 snusprillor i Oxelösunds toaletter. Det är vår vanligaste ”fulspolning” – som tyvärr skickar ut det miljöfarliga ämnet kadmium i vår natur. Släng snuset i sophinken!
Tack för att du inte fulspolar!
Vårt vatten ingår i ett evigt kretslopp, så vi måste värna vattnet och ta hand om det. Här kan du läsa mer om hur du kan bli en hållbar vattenanvändare.
Sidan uppdaterad: